12 Aralık 2016 Pazartesi

Ek Besinler Verilirken Dikkat Edilecek Noktalar


 İlk kez verilecek besinler haftada bir çeşit olacak şekilde verilmelidir.
 Böylece bebeğin yeni besine alışması için zaman tanınmış olur.

 İstenmeyen bir reaksiyon geliştiğinde hangi yiyecekten olduğu kolayca saptanabilir.

 Ek besinler tek öğün olarak ve çok az miktarlarda verilmeye başlanmalıdır.
 Bebeğin alımına uygun olarak verilen öğün ve miktar sayısı arttırılmalıdır.
 Anne sütü ile devam edebilenlerde  6-8 ay arası 150-200, 9-12 ay arası 300-350 kalorilik ek destek yeterlidir.
 Hayvansal besinler protein, demir, çinko ve B12 açısından çok önemlidir.
Omega 3’ten zengin ürünler (ceviz, somon-uskumru sardalya-alabalık gibi balıklar), immün sisteme (bağışıklık sistemi) destek veren ve özellikleri nedeni ile kabızlıktan  koruyan prebiyotikden (lifli ürünler) zengin, floraya( vücudumuzda bulunan yararlı mikroplar) destek açısından doğal probiyotikleri (doğal köy yoğurdu, köy ekmeği) içeren ürünler tercih edilmelidir.

 İlk kez verilecek besinler bebek açken verilmelidir. 

 Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.

 Bal bir yaşından önce bebeğe önerilmez.

Aynı şekilde bir yaşından önce çay, bitki çayları, şeker bebeğe verilmemelidir. 

Bebeğe verilecek besinler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır.
Konserve, dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir.
Hazırlanan besinler uzun süre oda ısısında bekletilmemelidir.
Besinler hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır.

Keyifle kalın...